Impact door Uitstraling

Impact door Uitstraling

Yvonne Stoevelaar

Onlangs kreeg ik een man in mijn studio die iets wilde, of misschien móest, met zijn persoonlijke uitstraling. Wat was er aan de hand? Voor de tweede keer had hij geen vaste aanstelling bij het bedrijf waar hij nu twee jaar werkzaam was. hij deed zijn werk goed en de beoordeling op zijn functioneren was ok. Waar het echter aan ontbrak waren een duidelijke profilering en zijn zichtbaarheid. Als kwaliteiten had hij naar zijn baas “doelgerichtheid” en “gedrevenheid” genoemd. Dit waren echter geen kwaliteiten die hij uitstraalde. Zijn uiterlijk en uitstraling waren niet congruent met zijn binnenkant, ervan uitgaande dat de kwaliteiten klopten.

De man die binnen kwam droeg een te lange, soepele broek, zonder vouw, een licht overhemd met losse boorde en wat te lange mouwen, hand overgewicht, ronde gelaatstrekken en een ronde bril met weinig kleur. Hij gaf een zachte handdruk en had bij het zitten aan tafel een lage spierspanning in zijn lijf. Wat kon hij verbeteren om zijn impact te vergroten en zijn kleding en uitstraling te laten kloppen met zijn kwaliteiten? Hieronder een aantal tips die hij ontving en die wellicht ook voor jou bruikbaar zijn:

Handdruk en het noemen van je naam. Geef een neutrale, stevige handdruk en geef je volle hand (niet alleen je vingertoppen of een holle hand). Ook geen Trump-shake waarbij je mensen hard naar je toe trekt :-).

Zorg dat je zowel je voornaam als achternaam duidelijk uitspreekt. Kijk de persoon die je een hand geeft aan. Het valt mij al te vaak op dat mensen hun naam afraffelen of dat de achternaam te zacht en snel wordt uitgesproken.

Houding en stem. Zorg dat je rechtop zit (of staat), met je spieren iets aangespannen. Helemaal ontspannen zit je ’s avonds op de bank. Leg bij een gesprek je handen losjes op de tafel, in plaats van in je schoot. Neem ruimte in als je staat en maak jezelf niet klein. Oefen in een krachtige stem. Zie je hele romp als een klankkast; als je lager spreekt kom je overtuigender over dan met een hoge stem, die alleen vanuit je keel klinkt. (Denk eraan hoe je een baby toespreekt, als je vaak zo praat, word je misschien wel vriendelijk gevonden, maar het draagt niet bij aan een krachtige uitstraling).

Structuur en stevigheid van stof in kleding. Gladde, steviger stoffen hebben een zakelijker en professionelere uitstraling dan soepele, losse stoffen. Zorg ook voor een snit waar vorm in zit. Dit draagt bij aan een doelgerichte, krachtige uitstraling Als je broek of mouwen te lang zijn, dan geeft dat plooien, en dat zorgt weer voor een rommelige uitstraling. Ook het dragen van een jasje helpt om rechtere lijnen te creëren, mits het jasje goed past! Het maakt een rond figuur rechter en daarmee straal je onbewust meer kracht uit.

Kleur in kleding. Kies voor kleurcontrast, waarbij je je jasje of pak donkerder kiest en je shirt licht. Daarnaast is effen professioneler dan een dessin. Een streepje is zakelijker dan een ruitje en een klein motief (bijvoorbeeld in een das) is professioneler dan een groot dessin. Voor vrouwen geldt dit ook, bijvoorbeeld in het dessin van een jurk.

Bril. Onderzoek wijst uit dat mensen met een bril intelligenter worden ingeschat, dus dit kan een krachtig hulpmiddel zijn. Des te belangrijker dat je je brilmontuur goed kiest. Een rechtere vorm maakt krachtiger bij een rond gezicht dan een ronde bril.

Kortom, er was werk aan de winkel. Van veel van bovengenoemde was mijn klant zich niet bewust, maar een aantal zaken waren snel en gemakkelijk toe te passen. We zijn begonnen met het aanschaffen van een aantal goede kledingsets. En een nieuwe bril. Alles passend bij zijn persoonlijkheid en bij wat hij wilde uitstralen. Andere zaken vroegen uiteraard wat meer oefening.

Uiteraard weten we nog niet wat zijn bezoek aan mij gaat betekenen voor zijn contract. Wel weet ik dat hij zich al een stuk zekerder en zichtbaarder voelt, zowel op zijn werk als privé en dat zijn buitenkant al meer matcht met wat hij wil uitstralen.

Voor mij is het allerbelangrijkste dat mensen zich bewust worden van de prachtige mogelijkheden die zij hebben om zichzelf te versterken en zichtbaar te maken. En dus om te laten zien wat zij in huis hebben en waar zij goed in zijn.

Maak jij al impact met jouw uitstraling? Ik help je graag op weg!

Yvonne Stoevelaar

HET IMAGOBUREAU

 

(dit artikel is ook geplaatst in Gouda Living van maart 2017)

 

Geen reactie's

Geef een reactie