Solliciteren? Werk aan je zichtbaarheid!

Solliciteren? Werk aan je zichtbaarheid!

Zorg dat je gezien wordt

Regelmatig merk ik bij sollicitatietrainingen dat mensen onzeker zijn over van alles en nog wat. Veel mensen die ik spreek zijn 45- plus, zijn boventallig verklaard, hebben jaren bij dezelfde werkgever gewerkt en zien hun leeftijd ook nog eens als belemmerende overtuiging. Doodzonde en heel vaak niet nodig wat mij betreft. Als jij al denkt dat je te oud bent, en op die manier brieven schrijft of (als je geluk hebt) gesprekken aangaat, tja, dan weet je bij voorbaat al dat het mis gaat.

Wat je naast al je twijfels, want die neem ik niet zomaar voor je weg, enorm kan helpen is dat je je zeker voelt over je uitstraling. Dan hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken en kun je je focussen op de inhoud. Het kan natuurlijk dat je niet meer zo slank en strak bent als jaren geleden, maar wees ervan overtuigd dat iedereen er op iedere leeftijd en met elk figuur fantastisch kan uitzien! Zorg dat je je kleding en kleuren aanpast op wie je nu bent. Misschien moet je wat aan je conditie doen. Een fitte, energieke verschijning is tenslotte aantrekkelijker dan een vermoeide, tobberige…

Tips voor solliciteren

  • Het begint met een goede profielfoto op LinkedIn en bij je CV. Bedenk wat je wilt uitstralen en stem je kleding en achtergrond daar op af. Ervan uitgaand dat de meeste mensen linksboven beginnen met kijken/lezen, is die foto echt belangrijk.
  • Je kleding kan je helpen iets van jezelf te laten zien (het is tenslotte jouw verpakking). Ben jij creatief, nauwgezet, een team player, ambieer je een managementfunctie, wil je toegankelijk overkomen? Allemaal zaken waar je in je kleding aandacht aan kunt besteden.
  • Zorg ervoor dat je goed kunt vertellen waar jij blij van wordt, wat de resultaten zijn die je hebt behaald en wat jij kunt betekenen voor de desbetreffende organisatie. Dan kan je leeftijd juist in je voordeel werken, je neemt tenslotte ook een enorme hoeveelheid ervaring mee. Kijk naar functies die vragen om senioriteit en die passen bij je leeftijd en ervaring.
  • Investeer in goede accessoires. In het staartje van de uitverkoop kun je misschien nog mooie schoenen, tas of riem scoren. Ook als je geen geld hebt voor een duur pak, kunnen accessoires je een top uitstraling geven. Denk ook aan een schrijfmap, pen enz.
  • Zorg dat je alleen bij je hebt wat nodig is. Dus die grote daypack hoeft niet mee naar binnen. Sleutels en telefoon in je tas en niet in je zakken!!
  • Tot slot: Oefen in een goede handdruk en spreek je naam (zowel voor- als achternaam) duidelijk uit.

En over die leeftijd…nog even een mooie uitspraak van Mark Twain:

“Age is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter”!!!

Ben of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Heb je een team mensen dat wel wat aan hun persoonlijke presentatie mag doen? Neem dan even contact met me op voor een gratis intakegesprek op yvonne.stoevelaar@hetimagobureau.nl of 06-41476988 en ik help je aan een uitstraling die werkt!

Yvonne Stoevelaar

Het Imagobureau

Geen reactie's

Geef een reactie